Difficult buying your Motor Insurance? Try Malaysian Motor Insurance Pool

(Page 2)

Judging from the web search criteria and the questions posed by our readers over the last couple of months, I think there are still folks out there looking for some form of assistance or help for their motor insurance requirement. With this in mind, I think it is ripe time for this blogsite to have a decent writeup of what Malaysian Motor Insurance Pool (MMIP) is all about and how best to get your motor insurance purchase done up.

This should be of help to the agents who provide services for their customers in procuring the MMIP covers.

MMIP, the almost gone obsolete organisation has woke up!


MMIP is a Motor Insurance Pool set up jointly and in equal share by all conventional insurance companies operating in the country to cater for those high risks motor vehicles insurance requirements – where insurers do not want to underwrite. In simple terms, MMIP is an insurance pool of last resort! In practice, you must have at least two (2) insurers rejecting your insurance requirement.

Where are MMIP offices located? Everywhere – Most Pos Offices, Multi-Purpose Insuran and UniAsia General -Sales & Branch offices; so you should not have any problem getting there. Advisable before you go, do a web-check on these companies to determine the nearest office.

MMIP will not accept your case unless you show them that you were not able to procure the necessary insurance from the market.

Bring along your previous (original) policy documents, including renewal notice, vehicle registration card, company rubber stamp (if company car) and anything that shows insurers having rejected your renewal if you have them. For commercial vehicles, bring a copy of the permit and various registration documents including inspection report from Puspakom.

If you feel any of the staff at the servicing office is giving you a hard time, just request for some complain form, alternatively, you can file an official complain with any of the Consumer Association.

By the way, don’t forget driving your vehicle there because the designated personnel may insist of checking your vehicle – If you are not able to do so, do take some photo (with date and time captured) for references. It can be tough if your insurance had already expired; even if for one day! Old cars exceeding 10 years in age  – more hassle because would require either Puspakom inspection report or an insurance adjuster. The inspection is to ensure that your vehicle is mechanically fit for its purpose.

You would be made to fill up proposal form (there is no agent to do this usual thing here), so be prepared! If you have a previous claim made, do remember to disclose the details – the personnel may check those information up, down and side-ways… so be prepared to spend some hours there!

What about Premium and Excess? Premiums, loading and excess are usually not negotiable – these people just follow the rule book. And remember, they preferred CASH! Okay, lah! Some current dated cheque also can….

EXCESS
GOODS CARRYING VEHICLES
Type Excess whichever is the higher (RM)
Special Vehicles (Risks) 5% of Sum Insured of the Vehicle, subject to the excess corresponding to the tons…… (whichever is the higher) Up to 2 1/2 tons 1,000
Bet 2 1/2 to 5 tons 1,500
Bet 5 to 10 tons 3,000
Bet 10 to 20 tons 5,000
> 20 tons 7,500
Non-Special Vehicles 3% of Sum Insured of Vehicle…. (whichever is the higher) Up to 2 1/2 tons 1,000
Bet 2 1/2 to 5 tons 1,500
Bet 5 to 10 tons 3,000
Bet 10 to 20 tons 5,000
> 20 tons 7,500
PASSENGERS VEHICLES
Special Vehicles 5% of Sum Insured of the Vehicles, subject to the excess corresponding to the tons….. (whichever is the higher) Up to 10 passengers (P) 1,000
10 to 20 P 1,500
20 to 30 P 3,000
30 to 40 P 5,000
> 40 P 7,500
Non-Special Vehicles 3% of Sum Insured of the Vehicles….. (whichever is the higher) Up to 10 passengers (P) 1,000
10 to 20 P 1,500
21 to 30 P 3,000
31 to 40 P 5,000
> 40 7,500
OUTSTATION TAXI 5% of Sum Insured or RM1,000 whichever is the higher
OTHER VEHICLES 3% of Sum Insured or RM1,000 whichever is the higher
MOTOR CYCLES 3% of SUm Insured or Tariff excess whichever is the higher

 

SPECIAL VEHICLE RISKS
(a) Private Vehicles valued => RM300,000
(b) Outstation Taxi, (c) Hire & Drive vehicles
(d) Express and Long distance bus, (e) Tourist bus, (f) Mini bus
(g) Prime Mover having “A” permits
(h) Petroleum and LNG or other fire hazardous item carrying vehicles
(i) Mobile crane
(j) Foreign Vehicles

We shall not discuss about “foreign registered” vehicles since such risks are not too common nowadays…….

PREMIUM & LOADINGS
MALAYSIAN REGISTERED VEHICLES Basic Motor Tariff Premium
Add (+) Loading:
(a) Comprehensive (Special Vehicle Risks) Insurance 25%
(b) Third Party Insurance – Vehicles carrying hazardous goods 150%
(c) Other Third Party Insurance 100%
Add (+) Age Loading (on basic tariff premium):
6 years to 10 years 10%
Over 10 years to 20 years 20%
Over 20 years to 25 years 50%
Over 25 years to 30 years 75%
Over 30 years to 35 years 100%
Over 35 years to 40 years 125%
Over 40 years to 45 years 150%
Over 45 years to 50 years 175%
Over 50 years to 55 years 200%
Over 55 years to 60 years 225%
Over 60 years to 65 years 250%
Over 65 years to 70 years 275%
> 70 years 300%
Add (+) previous years experience Loading (on basic tariff premium):
No of claims intimated past three (3) years:
1 Claim 0%
2 Claims 25%
3 to 5 Claims 50%
> 6 Claims Refer to the Council
Add (+) Additional named driver (max. 4) Loading on basic tariff premium:
4 drivers (or more) + Insured 150%
All drivers 150%
Others Between 0% to 100%

Do you think you as an Insured wants to pay RM425 for a private vehicle third party insurance policy?

 

Any not so usual conditions and warranties? There are some warranties, which are termed as “Operational Warranties”, so please get the handling personnel to explain to you, at least the main ones. The main ones you should take special notice:

Age of drivers between 21 to 65 only Additional excess applicable if driver age < 25 years or > 60 years oldCommercial vehicle – Additional excess if driver’s experience < 2 years
RoadworthinessOverloading Pay particular notice to this
Tachograph fixtures Beware of the additional deductible of RM3,000Additional 25% loading if warranty is to be deleted

 

Who can blame the insurers when all we see in the newspaper are accident of such nature!

Premium rates in Malaysia are just too low compared to other developed countries – perhaps the lowest in the region and yet taking on the one year old Risk-based Capital regime!

Concluding…. seriously this is really tough for an individual person who failed to secure cover from the open market. Imagine buying a third party insurance cover for your 20 over years old vehicle, which you used to pay RM100 before; now going for MMIP policy, this may costs you RM250 + RM150 for All drivers + another RM25 if you have 2 claims in three years. A total of RM425 for a miserable third party cover! Can the Central bank just allow the insurers to a slight increase in those ceilings of loading that they enforced on the industry more than 10 years ago?

Copyright secured by Digiprove © 2011

Related Posts with Thumbnails

Read Other Posts:

308 comments for “Difficult buying your Motor Insurance? Try Malaysian Motor Insurance Pool

  1. Pingback: Top Insurance Agency Malaysia
  2. adi
    July 25, 2014 at 13:19

    Saya nak tanya..saya nk extan insuran kereta saya untuk dua bulan, penjual kereta saya cakap saya perlu pergi terus ke pejabat insuran samada di uni asia pn blh atau mpib. Bila saya ke uni caw alor setar mereka suruh saya ke caw mpib di jalan gangsa sbb insuran saya di buat di mpib. Bila saya ke mpib mereka ckp ofline dn saya boleh buat di caw uniasia..bila saya peg balik ke caw uni mereka tolak dn ckp mereka xboleh buat dn mereka ckp saya perlu jugak buat caw mpib

    • July 25, 2014 at 14:20

      Saudara, nampak kes teruk sgk. Mungkin tulis terus ke BANK NEGARA buat satu official complaint.

  3. G.Nathan
    July 17, 2014 at 17:30

    I have sold my car 6months back. Now I want to buy another car. How do I transfer my NCD to the new car.

    • July 17, 2014 at 19:20

      Just request your new insurer to check the ISM-NCD system for the NCD. If this is not in the system you would need to go back to your previous insurer for checking.

  4. June 4, 2014 at 13:32

    Hi. I Have this scenario. Motosikal dibeli pada tahun 1996 dan dicuri. Beberapa bulan selepas itu pihak syarikat insurans dah buat pembayaran kepada pemilik dan kedai menjual motosikal tersebut. Tiba2 pada tahun 2014 pemilik dapat tahu nama beliau blacklisted and CTOS disebabkan hutang motor tersebut. Bagaimana nak dapat tahu insurans apa yang digunakan semasa motor tersebut dikeluarkan kerana semua document dah tiada. Kami perlu tahu insurans apa yg digunakan untuk check semula. Thanks

    • ANSWER
      October 2, 2014 at 10:00

      Dear,

      either you check with JPJ or you check with ISM for your record of insurance.

  5. owais
    May 23, 2014 at 17:04

    slm.macamana hendak dapatkan salinan insurance mmip. insuran yg ada hilang dalam simpanan.

    • May 23, 2014 at 19:30

      Saudara boleh balik ke pejabat yang saudara pergi dahulu semasa membeli insuran tersebut. Kalau lupa pergi check kat multi purpose insuran atau uni.asia insurance

      • June 4, 2014 at 13:30

        Hi. I Have this scenario. Motosikal dibeli pada tahun 1996 dan dicuri. Beberapa bulan selepas itu pihak syarikat insurans dah buat pembayaran kepada pemilik dan kedai menjual motosikal tersebut. Tiba2 pada tahun 2014 pemilik dapat tahu nama beliau blacklisted and CTOS disebabkan hutang motor tersebut. Bagaimana nak dapat tahu insurans apa yang digunakan semasa motor tersebut dikeluarkan kerana semua document dah tiada. Kami perlu tahu insurans apa yg digunakan untuk check semula. Thanks

        • June 4, 2014 at 18:06

          My opinion is not about the insurance details as for now. You need to check the details in ctos of that “hutang”. How this came about. … usually after insurance settlement the amount outstanding may not be enough to offset the hp interest charged by the kedai menjual motor, so if the Owner does not check the final figure then he or she may eventually land into more debts as a result of escalating interests. With the ctos details then you can decide what being the next best step. … Perhaps checking with akpk may help (but I’m not sure in this regards)

  6. May 5, 2014 at 20:36

    Tuan,

    Pada bulan Ogos 2013 saya telah membeli sebuah kereta Kancil 850 No Pendaftaran WJS 398. Saya telah membeli insuran 3 party melalui kedai yang menjual kereta tersebut. Saya diberitahu insuran dibeli dari MMIP tetapi saya tidak diberi bukti pembelian, Saya telah rujuk kepada JPJ dan saya diberitahu insuran yang dibeli adalah dari pool insuran kod 42. Boleh kah tuan tolong semak untuk pengesahan. Terima kasih.

    • July 17, 2014 at 22:20

      Ini blog insuran bukan untuk MMIP. Betul itu no MMIP. Saudara boleh semak di office kat Uni.Asia atau Multi Purpose Insuran.

  7. Anonymous
    May 4, 2014 at 14:58

    Hi, i want to claim the lost of use from MMIP. but i don’t know where should i summit my documents whether to MMIP or Uni asia. Can u give me some guidelines. Thanks

  8. daya idris
    February 9, 2014 at 13:41

    macam mana nak tahu market value bagi motorsikal yer???

    • February 9, 2014 at 13:45

      Idris, market value motorcycle boleh check kat agent anda ataupun directly kat website ISM-ABI . Saudara boleh Google. …

    • February 14, 2014 at 07:41

      Biasa di ISM-ABI site ataupun check sama agent atau agent yang jual / baiki motosikal.

  9. Bon
    January 6, 2014 at 06:55

    Hello,
    I’m use MMIP insurance for my 15 years old Perodua Kancil and this is my first time paying the Insurance. My problem is the I got no any document for this MMIP insurance. All these documents held by my car runner and can’t be contact. So I wanna ask:

    1. Can I renew my insurance without any documentation from MMIP?
    2. If can’t, where I can retrieve the same document which enable me to renew the insurance?

    • January 6, 2014 at 07:02

      You can try multipurpose insuran or uni.asia general HQ offices to enquire with your car registrations number. Let me know. …

  10. Anonymous
    December 31, 2013 at 11:12

    Dear Sir,
    How to apply to become an motor insurance agent?

    • December 31, 2013 at 12:06

      The question should be on how to become a non-life insurance agent. First you need to sit for the Pre-contact exam with MII, after passing it, select an insurance company to join. It may be difficult if you do not have any existing business because the minimum annual premium you must produce is RM20K. Select insurer that fits your business profile and also able to provide the necessary training.

      • Anonymous
        January 2, 2014 at 11:12

        Where can I sit for that exam? In currently staying in Penang.

        • January 2, 2014 at 14:09

          You may approach berjaya sompo penang branch to enquire for the exam. You may check online the MII site and see if you can enrol directly.

  11. faizal
    December 29, 2013 at 20:36

    Boleh sy dapat kn alamat dan no.office branch MMIP di johor bahru?

    • March 10, 2014 at 23:32

      Google address uni.asia atau mpib. Ini dua sykt insuran yg membekal services mmip.

  12. faizal
    December 29, 2013 at 20:01

    Hi, sy ingin bertanya..pada 9 dec ,Sy dilanggar oleh sebuah lori dan pemilik syarikat ini menggunakan MMIP, bagaimana sy ingin membuat tuntutan “loss of use” utk kereta sy? Ini pngalaman pertama sy dilanggar dan sy baru dpt tahu boleh untuk claim “loss of use”Dgn keadaan sy yg sibuk brkerja, sy telah pending lebih dr 2minggu.. Masih Boleh ke sy claim “loss of use”?.. Kereta sy telah dihantar ke perodua, dan pihak insurans sy akan brhubung dgn pihak MMIP utk tuntutan cost repair.

    • December 29, 2013 at 20:09

      Kalau saudara telah ke perodua dan pihak perodua akan berhubung dgn mmip, kena tanya mereka. Bagaimana pun, pemunya lori tersebut kena lah report kepada mmip.

  13. ishak
    December 10, 2013 at 13:09

    salam….sy nak tanya ncd yg tidak di guna blh bertahan berapa lama?terima kasih.

    • December 15, 2013 at 09:34

      Kalau NCD tidak diguna lebih drp 12 bulan, % NCD akan dikurangkan satu tahap, I.e. Kalau ada 55% ini dikurangkan ke 45% dan seterus nya.

  14. HABIBAH
    October 19, 2013 at 06:36

    tahun lalu saya guna MMIP di pjabat pos (keta lebih 20 thn).. baru-baru ni mau renew… didapti NCD saya da “0”… sya tidak pernah buat tuntutan or memindahkanya… ini apa citer?.. wlupun NCD tu tak byk sgt tpi saya akan membuat laporan polis jika takda penjelasan dr pihak MMIP

    • October 20, 2013 at 20:46

      Sepatut nya NCD di bawah kawalan ISM NCD. Boleh check kat website ISM.

      • HABIBAH
        October 24, 2013 at 22:54

        saya dah check kat web dan SMS… NCD tu masih ada… bagaimanapun bila saya nak renew kat pejabat pos or mana-mana agent insurance… memang tiada rekod NCD. skrng insurance n roadtax da expired…bagaimana hendak mengatasi masalah ini? memang boleh renew…tpi tanpa NCD kosnya agak mahal.. mohon bantuan dari tuan

        • October 24, 2013 at 23:09

          Kalau dah check, cuba print out dan pergi uniasia insurance atau multipurpose insurance untuk mendapatkan nasihat seterus nya.

  15. HABIBAH
    October 19, 2013 at 06:24

    tahun lalu saya ambil MMIP kat pejabat pos (keta lama 20 thun)… baru2 ini mau renew… itu kerani pjbt pos ckp… NCD saya dah “0”.. saya tidak pernah buat tntutan or memindahkan NCD tersebut…apa malsah?

  16. October 16, 2013 at 10:25

    Salam .. Encik Malaysiainsurance

    Kronologi kes kemalangan terjadi kat sy, berlaku semalam 15hb Oct 2013.
    Kemalangan terjadi disebabkan sebuah Perodua Myvi yg berhenti secara mengejut untuk mengelak berlanggar dengan sebuah lori 1 tan dihadapan.
    Kejadian membabitkan 7 biji kenderaan iaitu:
    Lori (pertama) – Myvi (kedua) – Perdana (ke3) – Toyota Hilux (ke4) – Wira (ke5 yg ni kereta sy) – Satria Neo (ke6) dan Wira (ke7).
    Dalam kes ni, boleh jelaskan macam mn tuntutan insuran bg pihak sy. Disebabkan kerusakan dialami kereta bhg. depan dan belakang yg agak parah, dan sy pemegang polisi insurans pihak ke3 .. Macam mana status sy dalam hal ni, kedudukan sy ditengah2 dihentam dibelakang menyebabkan krt sy mnghentam Hilux didepan.
    tks atas keprihatinan encik ,

    • October 17, 2013 at 00:17

      Dear sir,
      Insurance saudara akan membiayai kerosakan hilux di depan dan insurance Satria akan membiayai kerosakan kereta Saudara. Ini adalah established method of settlement tetapi saudara boleh mendapatkan pendapat berlainan….

      JC

  17. kejen
    October 2, 2013 at 14:02

    im from alor setar, i went to one of yr agency named TK Jaya Agency. Do an agency
    have the right to collect extra charges other than the amount showed in cover note?
    The agency giving a reason that the charges were for the expenses of the papers, fax and etc. In their them it is their service charges.

    • October 4, 2013 at 20:13

      I can’t really tell you if the agent can charge you extras or not, I.e. Over and above the premium chargeable by MMIP. Agents don’t have commission with the MMIP policy. They can assist or help the customers earning some money from the customers on a willing buyer willing seller basis. … However you don’t have to get their help, just proceed to the nearest Uni.Asia, Berjaya Sompo or Multi purpose insurance office or even POS Malaysia for the brevet assistance. Of course you would have to do the running yourself including filling up the proposal form….

  18. roslan
    August 5, 2013 at 10:58

    salam..saya ada beli kereta baru..sy nak claim ncd kereta yg lama(pakai 1thn lbh) nak transfer ke kereta baru..tp ejen dr proton ckp dia check ncd=0…sedang selama saya pakai xde claim apa-apa malahan xpernah excident…kereta beli 2nd(kereta lama)..bayar cash..macam mana nak check blk ncd ada ke x?setahu sy walaupun stahun jd owner kereta at least ada percent ncd skt…blh bantu?

    • August 6, 2013 at 07:55

      Memang benar, kalau telah beli insuran setahun sekurang kurang dapat 25% NCD dan boleh di tukar ke insuran utk kereta baru…. kemungkinan insuran saudara belum habis 12 bulan….

  19. August 2, 2013 at 13:46

    salam.suami sy nak renew insurance kereta yg dh 22 Tahun..1991.boleh x sy dptkn insurance disini..sbb masa ni..pejabat pos semua di Kuala Lumpur ni Off Line…

    • August 3, 2013 at 07:07

      Saudari, blog kami tidak jual insuran, kalau beli online pun untuk kereta baru. Try myEg

  20. Anonymous
    June 29, 2013 at 12:07

    salam. mcm mana nk download cover note MMIP. last year buat di salah satu agen, then dia inform cover note x dikeluarkan.kalau nk kena pergi ke web pastu download…skrg de mslh nk renew insuran di Pos…diorang nk copy cover note..

    • July 7, 2013 at 21:34

      Kita tidak keluar Cover note cuma blog informasi insuran. Tidak ada mungkin tiada cover note kalau betul betul ia di keluar oleh syarikat insuran

  21. Anonymous
    June 5, 2013 at 13:36

    Dear sir:

    I bought a insurance policy from your Malaysian motor insurance pool on 20/5/2013 from JB the policy number is 23520130177160 and car number is BHD 8185 but I last my insurance cover note few days ago so how can i download my insurance cover note
    please help me
    Rajagopalan chezhiyan

    • June 8, 2013 at 10:03

      I don’t think MMIP has any facilities over the web to enable the downloading. Perhaps you may want to let me know which JB office that you bought it from? Otherwise, do go back or call them for assistance.

  22. atikah
    May 30, 2013 at 11:26

    hi.. i nak buat third party policy for my car manufactured in 2003.
    kindly advise the step or contact person yg boleh i deal with.

    tq

    • June 8, 2013 at 10:00

      Hi,
      this is a blogsite to provide some advices to the public in general…. if you need to buy a third party insurance for your car it is best you check this out with Uni.Asia or Multipurpose Insuran (at any one of their branches) or if you prefer then do check out other insurers like Kurnia, Berjaya Sompo…. they may be able to assist at the Customers Services counter. If these insurers are not selling you their brand of insurance you can request for the MMIP product, and they are obligated to assist you; otherwise you are entitled to file the necessary complaint with the management or Bank Negara.

  23. syefaa
    May 10, 2013 at 12:14

    macam mana saya nak dapatkan contact num tros pada Malaysia Motor Insurance Pool ni ? boleh tolong ? i need to give the num ASAP to my boss .

    • June 8, 2013 at 09:53

      MMIP does not provide much of a servicing to the public in general, it is best you liaise with either Uni.Asia or Multi- Purpose Insuran (get to the nearest office or outlet) so that they can help you to check your problems….

  24. May 4, 2013 at 16:02

    Hi,

    Theft Claim (mmip-uni asia)…Discharge Vouchers & all required docs da submit… & now dlam process utk issue cheque…Normally bpe lama (minggu?? bulan??) for them to prepare the cheque?

    tqvm

    • May 8, 2013 at 18:23

      Kindly follow up with uni.Asia since the had already been submitted. We only provide a forum for providing / exchanging info and gathering info in lesser to highlight them to the relevant authority.

  25. April 25, 2013 at 08:04

    perlukah ambil masa yang panjang untuk update ncd pada ism.

  26. Rezuan Razali
    April 13, 2013 at 07:38

    mcm mana nak dapatkan polisi insurans daripada Malaysian Motor Insurance Pool???saya perlukanya…

    • April 27, 2013 at 10:48

      Saudara boleh pergi mana-mana sykt insuran / takaful untuk membeli tetapi lebih senang kalau pergi ke Uni.Asia atau Multi-Purpose Insuran kaunter servis.

  27. Nur Shahril
    March 28, 2013 at 15:21

    Assalamualaikum,
    Saya mempunyai sebuah kerata yg berusia 19 tahun, boleh tak tuan bagi cadangan insuran mana yg patut sy ambil?
    Terima kasih.

    • March 30, 2013 at 19:15

      Setahu saya Berjaya Sompo, Kurnia, MMIP ada jual, saudara boleh check….

      • Nur Shahrilshazli
        April 3, 2013 at 14:49

        Orait.. terima kasih atas bantuan.. :-)

  28. SYAM ISMAIL
    February 8, 2013 at 12:19

    saya nak mintak penjelas sikit la..saya ada buat tuntutan ganti rugi kereta saya hilang dalam 6 bulan lepas .dokumen semua dah sampai kat HQ .sekarang hanya nk tunggu proses pembayaran je.Jadi saya hubungi pihak insuran tersebut untuk bertanya bila boleh keluar ganti rugi tersebut dan pihak insurans bagitahu saya tidak lampirkan surat A.P sebab kereta import .saya tidak dapat pun surat tersebut dari orang yang saya beli tu ,saya ni dah org yang ketiga dalam geran tersebut.,pihak insuran suruh minta dengan kastam surat tersebut .saya dah usaha tapi pihak kastam hanya menyimpan surat A.P dalam tempoh 6 tahun ke bawah sahaja . saya tak tahu apa lagi nak buat ..adakah pihak insurans hanya buat helah untuk tidak bayar ganti rugi saya ..atau mmg perlu kn surat a.p untk proses ini ..kereta saya tahun 92 .daftar 95 . TOLONG ENCIK BANTU SAYA ..

    • February 14, 2013 at 18:39

      Sykt insuran mana tu? Boleh bagi tahu? Biasanya sykt insuran memang mengkehendaki salinan AP itu tetapi kalau tiada, itu bukan sebab ganti rugi tidak dapat di selesaikan.

    • Anonymous
      March 12, 2013 at 12:18

      salam…saya nk tanya klu nk update ncd nk bt mcm mn erkkk…..call ism x pernah dapat sll busy

      • March 23, 2013 at 10:18

        Salam, saudara boleh pergi ke sykt insuran yg mana saudara beli insuran tsb dan tanya lah pekerja di customer service. Bawah semua documen yg berkenaan.

Leave a Reply