Difficult buying your Motor Insurance? Try Malaysian Motor Insurance Pool

Updated 09th February 2010

Frequently Asked Questions – MMIP

We have updated this blogpost with a recently released Malaysian Motor Insurance Pool (MMIP)’s frequently asked questions. You may like to go through the questions and answers before going to “PAGE 2” for the full write up….

Malaysia Insurance Online

↑ Grab this Headline Animator

Happy Reading….. to PAGE 2 below

Buying Your Car Insurance Today? Get A Non-obligatory Quote From Us Today

Private Car Comprehensive Insurance
Retrieve Refer Case Check Payment Retrieve Quotation Check JPJ Status

> Terms & Conditions > Privacy Policy > Disclaimer > FAQs
Click here to download the Private Car Policy Wording and Product Disclosure Sheet

 

 

 

 

 

Related Posts with Thumbnails

Read Other Posts:

345 comments for “Difficult buying your Motor Insurance? Try Malaysian Motor Insurance Pool

  1. zaki
    February 8, 2013 at 11:35

    saya nak pindahkan ncd saya ke kereta anak saya boleh ke

    • February 14, 2013 at 18:36

      NCD ikut saudara, very personal. Jadi tidak dapat trf ke polisi insuran anak.

  2. syafiq rosidi
    February 4, 2013 at 22:07

    saya ke multipurpose di cyberport JB untuk print policy insurance. bayaran yang dikenakan adalah RM10 dan tiada resit dikeluarkan. jika mahukan resit kena tunggu satu jam. memang gitu ke,,?

    • February 8, 2013 at 22:09

      Can you give me the full details like policy number and the personnel who told you that you kena tunggu satu jam untuk dspatkan receipt

  3. nadirra
    February 4, 2013 at 11:11

    nak update ncd by mmip…

  4. nadirra
    February 4, 2013 at 10:15

    saya nk update ncd di mmip….call x dapat…bagaimana cara lain yang perlu saya buat..

    • February 14, 2013 at 18:34

      Pergi terus ke pejabat berkenaan (Uni.Asia, Multi-Purpose atau mana-mana sykt insuran saudara membeli insuran tersebut) dan tanya pegawai di sana.

  5. Anonymous
    January 28, 2013 at 08:13

    1) Saya nak beli Insuran 3rd party untuk lori saya apa kah syarat2nya?
    2) insuran lori dulu aminsuran sy nak tukar ke mmip apa document yg perlu bawa?

    • February 3, 2013 at 16:07

      Kalau beli dari MMIP, kena pergi mana mana sykt Insuran yang menjual insuran dari MMIP.
      Saudara kena isi borang untuk membuat declaration dan kereta di kehendaki examination by adjuster yang di atur sykt Insuran tersebut. Semua kos tersebut di kenakan dan di biayai oleh saudara.

  6. tan
    December 28, 2012 at 09:14

    hi, i’m buy MMIP. i have some question this insuran that i don’t know how to settle
    recently i gotten in an acident. i’m the one wrong and have saman from polis.
    i already go to multi-purpose to ask my question but no one handle my case and say just help me to send my document to MMIP. and they give me

    a) is it the motor claim form i need to send to MMIP?
    b)what document i need? is the polis report needed? because i’m not the people who want to claim.
    c)if i send the document to MMIP, is someone handle my case? because i need to have a prove that someone teach me to settle the case. and also prove me already sent the needed document.
    d)i need to pay the saman or just wait for the MMIP to decide?

  7. vincent
    December 27, 2012 at 11:20

    hi, i’m buy MMIP. i have some question this insuran that i don’t know how to settle
    recently i gotten in an acident. i’m the one wrong and have saman from polis.
    i already go to multi-purpose to ask my question but no one handle my case and say just help me to send my document to MMIP. and they give me

    a) is it the motor claim form i need to send to MMIP?
    b)what document i need? is the polis report needed? because i’m not the people who want to claim.
    c)if i send the document to MMIP, is someone handle my case? because i need to have a prove that someone teach me to settle the case. and also prove me already sent the needed document.
    d)i need to pay the saman or just wait for the MMIP to decide?

  8. apple
    December 20, 2012 at 23:24

    Hi, I’ve recently gotten into an accident whereby i’m claiming the third party insurance with MMIP but how can I confirmed that the third party has got insurance policy with MMIP as he is a foreigner? tq

    • December 23, 2012 at 09:19

      I hope you already have a copy of the third party’s insurance policy schedule. With this you can approach either Uni Asia or Multi Purpose insurance to check the authenticity of the MMIP cover. Let us know if you have further problems.

      • apple
        December 26, 2012 at 00:11

        I do not have a copy of the third party’s insurance policy as I was informed by the driver he as got MMIP policy but both party had lodge a police report and he got fined too. Does that automatically means he has got insurance cover? thank you

        • December 26, 2012 at 18:42

          You have to get a copy of the third party policy so that you can officially file a third party related claim against MMIP, efficiently. Otherwise you would have to depend on their words that they indeed have a valid policy coverage, and this may eventually proved to be not true…. then your nightmare starts. Successfully filing a police report may not mean they have a valid policy as far as they can provide a copy of their cover. Police usually don’t investigate unless someone file a police report iro the fake cover. However you can try by using the registration no. to file the claim either thru multipurpose or uni.asia yo see what happen….

  9. puvan
    December 14, 2012 at 15:31

    di mana cawagan MMIP negeri sembilan dan berapa harga insurance utk 3rd party?

    • December 16, 2012 at 18:52

      Di NS, tiada cawangan MMIP tapi saudara boleh pergi mana mana cawangan syarikat insuran. Kalau tiada hendak jual report kat sini atau bank negara.

  10. Sally
    October 30, 2012 at 18:25

    HI I want to want to make a Third Party claim against MMIP insurance. I have already confirmed using JPJ search that the Third Party is insured with MMIP but I couln’t get the servicing Insurance. Thus I tried calling MMIP Insurance directly, but they always pass the line and no once seems to pick up the phone. I have tried contacting Insurance company such as Uni Asia and Multi Purpose to check whether they are the servicing Insurance but not successful. The third party driver says he purchased his insurance from pos office, I called pos Malaysia but they are no help at all. My question is, can I send the claim documents to any of the MMIP Servicing agents? for example Uniasia/ Multipurpose? Need Help! Thanks!

    • November 10, 2012 at 18:28

      Since you have identified the third party has a policy with MMIP, I suggest you pursue this with either uni.Asia or multipurpose by submitting the documents as you have suggested. With the third party vehicle registration no. available there is no reason why they will not respond…. If they do not then send you problem to Bank Negara complaint section…. Of course do circulate to the bank too your submission made to both the servicing insurers.

  11. chan ck
    October 28, 2012 at 07:09

    Managed to buy the motor insurance online, thank you.

  12. NIZAM
    October 23, 2012 at 11:43

    macamana nak cancel ncd yang telah di ambil oleh mmip sebab saya nak buat renewal kat allianz insurance

    • November 8, 2012 at 22:05

      Saudara boleh tanya prosidu dengan customer service di allianz

      • intan hashim
        February 8, 2013 at 16:37

        salam cik, sy nk tnyer, sy ade buat insuran kereta di mmip tpi sy nk cancell kn n nk tukar ke insuran allianz.. masalhnyer pihak allianz x dapat trace ncd sy tu sedangkn ncd sy dah 55%. kenapa mmip perlu block ncd sy ye? sy perlukn penjelasan atau sy akan bwa perkara ni ketengah.

        • February 14, 2013 at 18:44

          Saya berpendapat MMIP tidak block NCD saudara, yang Allianz tidak dapat trace NCD tu pasal MMIP kini masih belum totally online kat itu Central NCD system di ISM. Saudara boleh dapatkan polisi copy MMIP dan tunjukkan kepada Allianz dan panggil dia orang tolong sikit panggil Uni.Asia atau Multi-purpose (dia org kat customer service memang tahu).

  13. Mohamad Farhan Bin Mohd Yusof
    October 10, 2012 at 15:55

    Saya nak tanya klim kemalangan saya telah pun menang mei 2012 tetapi sehingga kini saya belum dapat lagi pampasan tersebut boleh encik semak kenapa lama nak isue cek tersebut.

  14. syed izzuddin
    October 8, 2012 at 18:51

    Salam, can i renew my old pajero 1990 insurance without being ask to drop by the office. Fyi, last year also using MMIP third party insurance. Is it possible for me to renew it online or any simplier method. Would appreciate if you could assist. Thanks.

    • October 9, 2012 at 09:34

      No insurer likes to take in any third party insurance nowadays thus you would have to make that travel to the insurance office. Only comprehensive private cars insurance are available online currently

  15. Muhd
    September 18, 2012 at 10:47

    hi saya muhd saya agent insuran am dan bolehkah kalau saya nak membuat permohonan untuk menjadi wakil MMIP seperti uniasia n multipurpose n kalau boleh macam mana caranya terima kasih

  16. Anonymous
    August 20, 2012 at 16:21

    Any increase in premium after this post, I now ant to renew my insurance policy?

  17. vijanah
    August 17, 2012 at 16:13

    I NAK BINCANG PERSONAL DNG ENCIK KALAU BOLEH BG TELEPHONE
    056231615 OFF I

  18. penny
    August 16, 2012 at 08:56

    MACAM MANA I NAK TRANFER NCD KE KERETA BARU? I PERGI KE POS OFFICE DIA CAKAP TAK DAPAT BIKIN, KAT MANA MMIP OFFICE MIRI.

    • August 16, 2012 at 23:12

      Saudara boleh beli insuran dari mana mana sykt insuran atau takaful di Miri kalau insuran tersebut adalah untuk kereta persendirian. Kalau sykt tersebut tidak mahu jual, sila laporkan kepada kami. Ataupun saudara boleh pergi ke branch Uni.Asia atau Multi-purpose, kalau ada.

  19. sue nee
    August 2, 2012 at 21:56

    Hi, just want ask.
    Last year i tranfer my 55% ncd to my new car, so i have top up back the old car insurance. Just want to know the ncd for old car this year will be 0% or 25%? since last year is already 0%.

    • August 7, 2012 at 08:00

      A far as the transfer period is already > 12 months from date of effecting the transfer then you should enjoy the 25% NCD. Hope this helps.

      • sue nee
        August 10, 2012 at 23:04

        I just renew my old car ins and is still 0%. That’s mean i’m rugi already, because i transfer ncd on September last year butmy old car ins expired on August, i should wait for at least 1 month only renew ishhhh..

        • August 15, 2012 at 20:47

          If you had bought the new policy with the same insurer then go get the ncd refund from them in sept….of course some insurers may have a diff practice; let me know.

  20. prema
    August 2, 2012 at 14:40

    i would like contact MMIP.. Can i get contact num

    • August 16, 2012 at 23:03

      Hi, it is not usual for MMIP to deal direct with the public. You can get the necessary assistance from uni.Asia or multi-purpose. Just tell them you need some advises from them concerning MMIP matter.

  21. Nizam
    July 31, 2012 at 16:32

    Tahun lepas saya buat MMIP di Uniasia Ipoh. Tahun nie kena renew kat cawangan tu juga atau boleh buat di Teluk Intan?

    • August 1, 2012 at 12:06

      Sepatut mana mana pun boleh. MMIP sudah bagi approval untuk semua insuran company memberi service kepada semua pelanggan MMIP. Kalau ada masaalah bagi tahu kami.

      • Somkid Pukrod
        September 17, 2012 at 14:58

        Saya nak tukar no enjin kereta kedalam insuran mmip kerana saya tukar enjin kereta,
        puspakom dah lulus sekarang saya tak boleh berbuat demikian kerana masalah komputer. Kata Caw uni asia di Alor Setar, Saya tanya bila nak selesai. Staf kat MMiP (AS) jawab tak tau bila. Hari ini dah masuk minggu yang kedua dah. Bagaimana cara nya saya nak pinda no enjin baru kedalam polisi insuran tersebut dengan segera bagi tujuan mengendorse pertukaran enjin dekat JPJ. Slla tuan tolong saya.

        • September 30, 2012 at 23:51

          Saudara boleh panggil uni.asia hantar endorsement ke HQ uni.asia untuk beres masalah tersebut. Kalau uni.asia tidak boleh atur, saudara boleh buat report ke bank negara.

          • Wan Brads
            February 4, 2013 at 09:48

            Salam saudara..sya kini menghadapi masalah yg sama spt En Somkid Pukrod..Sya sudah buat panggilan ke pejabat uniasia dan pihaknya mengatakan sya kena datang ke pejabat MMIP utk membuat endorsement. Hal ini amat merumitkan sya. TQ

            • February 14, 2013 at 18:32

              Tidak berapa faham apa maksud Uni.Asia mengkehendaki saudara pergi ke MMIP untuk buat endt. Saudara kena catat nama pegawai dan sebab-sebab saudara kena pergi ke pejabat MMIP; setahu saya MMIP tidak membuat sebarang endt.

  22. muniroh bt ahmad
    July 26, 2012 at 20:31

    dimana pejabat mmip alor star.tlong hantr alamt pjbt atau ejen n no tlipon.kami telah beli insurance mmip untuk kcs 6990.tp polisi tak tau nk ambil d mna.tuan tlong urus hal ini.untuk pengetahuan tuan,ins. ini kami ambil kt ejen tuan,tp kami tak kenal,itu pun melalui orang tengah.

    • July 28, 2012 at 10:15

      Ini lah yang masaalah, beli dari siapa pur tidak tahu! Saudari boleh check kat Uni.Asia office di:
      ALOR SETAR BRANCH
      NO. 175, KOMPLEKS PERNIAGAAN SULTAN ABD HAMID FASA 2,
      PERSIARAN SULTAN ABD HAMID,
      05050 ALOR SETAR
      KEDAH
      TEL : (04) 772 0097, 772 0106, 772 0032
      FAX: (04) 772 0037

      Dia orang ini representative untuk MMIP. Ataupun cari di office Multi-purpose at:

      2nd Floor, Unit 5a,
      No. 55, Bangunan Emum 55,
      Jalan Gangsa,
      Kawasan Perusahaan Mergong 2,
      05150 Alor Setar, Kedah.
      Tel: 604-735 7007
      Fax: 604-735 7000

  23. MANGSOR BIN ABULLAH
    July 11, 2012 at 17:52

    Sdr,
    Saya ada masalah tentang NCD yang sediada, Kad Pendaftaran Kenderaan saya telah ditukar baru olih JPJ pd tahun lepas sbb dah penuh. Masalah timbul sbb Kad pendaftaran lama menggunakan Kad Pengenalan Tentera T3004875. Kad pendaftaran baru guna No KP Malaysia 501229025333 apabila hendak renew insuran waki pos hendak saya bayar penuh tanpa NCD. Utk aklumat tuan borang pengesahan insuran MMIP 0063335 pd tahun lepas dan No kenderaan WBY 9461. Mohon nasihat tuan

    • July 28, 2012 at 10:23

      Saudara kena balik insurer yang mana saudara beli insuran tu. Saudara sepatut explain kat dia org sepertimana yang di explain di atas….

  24. rizal
    July 3, 2012 at 11:13

    di mana cawagan MMIP johor bahru dan berapa harga insurance utk 3rd party?

    • July 28, 2012 at 10:29

      Saudara boleh check di:
      Multipurpose Insuran
      Level 8.01, Menara MSC Cyberport,
      No. 5, Jalan Bukit Meldrum,
      80300 Johor Bahru, Johor.
      Tel: 607-222 4386
      Fax: 607-222 4389

      atau di:

      Uni.Asia Insuran
      JOHOR BAHRU BRANCH
      NO. 17 & 18, JALAN TEBRAU
      80250 JOHOR BAHRU
      JOHOR
      TEL : (07) 2230487 / 2230488
      FAX: (07) 2273655

  25. mat hun
    June 7, 2012 at 16:40

    just nak tanya apakah kita boleh check siapa/ejen mana yg uruskan bayaran terakhir insuran kereta saya. Saya dah check ngam JPJ dan keta saya direnew insuran dan roadtaxnya guna MMIP. Dan nak tahu klu wakil yg buat kena ada surat kuasa dan IC owner kan? Mcm mana pulak insurans boleh renew klu owner sendiri tak berada di Malaysia tp keta roadtax dan insurans dah direnew?

    • June 7, 2012 at 23:13

      Tidal berapa faham soalan saudara tetapi insuran boleh dibeli do mana mana sykt insuran.

  26. anuar
    May 22, 2012 at 01:06

    Tlg info saya no kontek malaysia insuran poll cawangan di perak

    • May 29, 2012 at 22:28

      Kita adalah portal informasi di internet, tiada cawangan. Kalau contact kita tulis di column yang telah disediakan untuk membuat komen. Atau saudara boleh menghantar masaalah insuran saudara melalui email.

    • hafiz
      June 20, 2012 at 17:13

      Kaunter MMIP diseluruh cawangan uniasia (Perak)

      IPOH BRANCH
      NO. 122, JALAN RAJA MUSA AZIZ
      30300 IPOH PERAK
      TEL : (05) 2550310
      FAX: (05) 2537595

      TELUK INTAN BRANCH
      88-B, LOT 12652
      JALAN CHANGKAT JONG
      36000 TELUK INTAN
      PERAK
      TEL : (05) 6222614
      FAX : (05) 6224918

      SITIAWAN BRANCH
      NO.3,TAMAN TOK PERDANA
      JALAN RAJA OMAR
      32000 SITIAWAN
      PERAK
      TEL : (05) 6928868 / 6911123
      FAX: (05) 6918018

      TAIPING BRANCH
      GROUND & 1ST FLOOR
      1C, JALAN PANGGUNG, NANYANG
      34000 TAIPING
      PERAK
      TEL: (05) 8075349 / 8083837
      FAX: (05) 8077670

      • halizah
        July 13, 2012 at 11:45

        Branch MMIP di mana?
        blh bg address?

        • July 28, 2012 at 10:20

          Kalau cik hendak assistance cari kat offices Multi-purpose Insurance atau Uni.Asia Insurance. Dia orang seharusnya dapat memberi sedikit sebanyak maklumat untuk cik….

  27. Ahmad asri
    May 11, 2012 at 20:13

    Nak tahu cara ubah NCB mmip (pos m’sia) kereta lama ke kereta baru. Harap maklum..

    • May 29, 2012 at 22:17

      Buat NCD cancellation untuk kereta lama di POS dan pindah NCD untuk policy kereta baru. Kalau tidak dapat membuat pemindahan ini sila rujuk ke MMIP atau Uni.Asia

  28. syukri
    April 28, 2012 at 23:34

    nk brtnye..baru2 ni krte sye kne langgar..sye gne mmip..cmne nk dptkn covernote tu?

    • May 2, 2012 at 09:18

      Saudara kena cari agent yang membuka cover MMIP kepada saudara. Kalau tidak dapat cam agent tersebut, baik saudara urus hal covernote dengan pihak MMIP. Check details kat website UniAsia atau Multipurpose Insuran

  29. nasibmalang
    April 1, 2012 at 21:41

    wanna know about insurance claim but not under mmip is from other insurance, please do answer me if u can. thanks.
    i had an accident hitting by a car from behind, so i bring my car for repair in a workshop while claim the insurance from the car owner at the back. the problem now is after my car being fixed and i had payed the amount around the adjuster given (around 6k+), the insurance company just willing to pay me half of them. i wanna make a complain about this but i dont know where to go and what to do.

    thanks again.

    • April 25, 2012 at 22:24

      Hi, sorry for the late reply as I am away for awhile. What you can possibly do is to request the said insurance company to provide you with the list of parts to replace, to repair together with the costs of doing so. With this you can then check what they have given you is reasonable. Otherwise you can make a complaint to Financial Mediation Bureau (FMB). To check FMB details please surf to: http://www.fmb.org.my/pc03.complaint.htm

  30. rosidah
    March 31, 2012 at 19:52

    saya telah menjual kereta, dan saya telah membeli insurance dengan MMIP pd bln Feb 2012, tetapi saya tidak tahu alamat MMIP di johor bahru untuk membatalkan insurance tersebut . boleh tolong bagi saya alamat MMIP yang berada di johor bahru ?

    • April 1, 2012 at 20:22

      Kalau hendak batalkan insuran sila pergi ke Multi-purpose Insuran atau Uni.Asia General. Mereka seharus boleh memberi nasihat yang sewajarnya.

      • Anonymous
        June 20, 2012 at 20:26

        alamat general kt kl le bg x,,,sy nk batalkan insuran ni,sb owner lame punye name,

  31. sham
    March 27, 2012 at 14:56

    nk tnye la..kt sepang kt mane ade agen malaysia motor insurance ye..sy nk dpt kn cover not nye…dn nk idop kan insurance..

    • April 1, 2012 at 20:13

      Mana mana pun ade insuran ajen; cari di laman web sykt insuran sebagai contoh

  32. Kit
    March 13, 2012 at 17:43

    I’m from Sarawak, Sibu. My car was knocked down by a lorry and i experienced both personal injuries and property damaged. I went to do search on the lorry at JPJ and it returns insurance: Malaysian Motor Insurance Pool. Therefore I would like to ask:-

    (a) How to i know which insurance company that issue MMIP?

    (b) Do i sue the insurance company that issue MMIP together with the lorry driver?

    (c) Do i neccessary go through the settlement with Financial Mediation Bureau? Can i just initiate court action?

    Thanks

    • March 18, 2012 at 23:32

      (a) You don’t have to know which insurance company issues the MMIP cover. Just pursue the info from either Uni.Asia, Multi-Purpose Insuran or straight with MMIP offices.
      (b) Insurance company that issued the MMIP cover is only an agent of MMIP in the simplest of sense. Thus no point suing the insurer. Pursue the claim with the lorry owner and MMIP.
      (c) I am not sure if you had already given any settlement offer – chances you are not. Then there is no reason for you to pursue with FMB at this stage. You should pursue this with MMIP or for better assistance, with Uni.Asia or Multi-purpose insuran. Get some feedbacks from them therafter you can decide if they is any need for legal action.

      Anyway, do get another opinion as we are merely providing some viewpoints and not any form of legal advisory.

  33. Raj
    March 12, 2012 at 18:51

    Hi,

    I’m interested to buy a used 2004 SUV. The owner has done an engine conversion from original 2500 cc diesel to 2500 cc petrol (1JZ engine). The owner says that the engine conversion has been endorsed by JPJ. Please advise issues/formalities for buying 1st party insurance. I’ve have not committed to buy yet and await your advice before making my decision. Thank you.

    • March 12, 2012 at 22:57

      Hi, you do not need an advise from us; by the way we do not provide any such advise. Nevertheless, you must check for the registration card or the JPJ to authenticate the change in engine had been endorsed as claimed by the seller. As far as the change had been validated then there should not be any issue in as far as buying a 1st party insurance or comprehensive coverage. Go and visit your nearest agents to seek an advise or straight to the insurance service counter for the same reason.

  34. March 12, 2012 at 10:09

    sebuah bas sekolah telah terlanggar kereta saya dan kesemua gambar kerosakan kereta telah diambil oleh pihak polis.melalui laporan polis syarikat bas menggunakan MMIP.dlm kes ini saya dipihak yg x bersalah…jumlah kerosakan adalah RM4410.bagai mana saya boleh menuntut ganti rugi di pihak tuan.ini termasuk sport rim dan absober.serta bagaimana saya boleh claim tuntutan loss of use semasa kereta saya berada di pusat servis.

    • March 12, 2012 at 22:53

      Kalau saudara tidak bersalah dalam kemalangan ini, saudara boleh menuntut MMIP membiayai kerosakan kepada kereta saudara. Kerosakan ini biasa di beri nama “Third Party Property Damage” (TPPD) – saudara boleh meminta pertolongan dari pihak bengkel yang akan memperbaiki kereta saudara. Dapatkan policy dari pihak ketiga (pihak bas sekolah) – dari policy tersebut, saudara boleh tahu dari mana sykt insuran policy ini di beli dan di mana servis tuntutan insuran boleh didapati. Yang tuntutan “loss of use”, saudara boleh menyertakan tuntutan tersebut bersama dengan tuntutan TPPD daripada MMIP (….sykt insuran yang akan memberi servis tuntutan insuran tersebut); biasanya, Uni.Asia atau Multi-Purpose Insuran.

  35. abdullah
    March 8, 2012 at 14:07

    nak bertanya.. apakah company insuran yg menawarkan MMIP selain Uniasia dan Berjaya sompo? dan adakah dia ada link antara satu sama lain dlm skim MMIP ni…bolehkah saya ssmbung insuran MMIP di mana2 company…contoh jika polisi asal di uni asia dan saya smbung 1-2 bulan di kurnia? TQ.

  36. teddy
    January 18, 2012 at 10:37

    baru ini saya hendak meperbaharui insuran kereta third party di MMIP di uniasia kl.kenapa paksa untuk membeli pa (personal accident) sekali.Insuran mana boleh third party tanpa kena beli pa?
    terima kasih

    • January 22, 2012 at 17:13

      Kalau beli insuran kat MMIP seharusnya syarikat insuran berkenaan tidak boleh memaksa pelanggan MMIP membeli sebarang insuran selain dari menjual insuran motor yang dikehendaki oleh pelanggan. Saudara, kalau di paksa membeli insuran yang tidak dikehendaki, saudara boleh membuat komplain kat Bank Negara….

  37. lynn
    January 14, 2012 at 13:41

    saya nak tanya, saya ader satu case dimaner insured nie telah melanggar 3rd party punya rumah.so, kenapa pihak insurance tidak cover?…tetapi kalu langgar kereta 3rd party,itu di cover pulak..need your explaination.

    • January 15, 2012 at 01:15

      Ini tidak betul, kalau terlanggar rumah kepunyaan third party, kerosakan akan di tanggung oleh policy insuran tersebut.

  38. Liza
    December 1, 2011 at 12:17

    Hi….my car just had an eccident last week. Get hit by a taxi,police report everything done. at 1st the taxi driver told me his insurance is Kurnia(am gonna claim from his insurance)but after checking it’s actualy under MMIP.How do i proceed with claim & what is the process?
    Please advise.
    Thanks

    • December 17, 2011 at 13:28

      Hi! Liza, Let me check this out for you with a detailed writeup. As for now, just go to either Multipurpose insuran or UniAsia Insurance depending on the policy reference prescribed on the taxi’s policy. If you are not sure of the taxi’s reference number, call up either UniAsia or Multi-Purpose to enquire. One the company is determined…. approach their customer service counter and request for help to file the claim against the taxi’s mmip policy. However, before doing so please ensure the taxi driver intimates the claim with MMIP. If the taxi driver failed to do so then this may cause more problem for you. Once you have submited your claims documents and the MMIP representative (either Multi Purpose or UniAsia) has received them then you are on the way to receive your settlement.

      Any problem please write to me…..

  39. Hakim
    November 17, 2011 at 12:57

    saya ada masalah nak renew insurance van company yg berusia 19thn. insurance company yg sekarang reject utk renew insurance. ada lain syarikat insurance yg boleh rekomen di Georgetown, Penang?

    • November 20, 2011 at 21:49

      Saudara boleh try kat Uni.Asia Insurance atau pun Berjaya Sompo Insurance…. atau pun mana mana insurance company you mempunyai services Malaysia Motor Insurance Pool (MMIP).

  40. ET
    November 3, 2011 at 14:45

    i have previously purchase mmip insurance for my car from local post office, now the car is sold and i would like to transfer the ncd to my new car. how to terminate my insurance and get back my ncd? i have go back to the post office but they cant help me to do terminate.

    • November 5, 2011 at 21:11

      Just go to either Uni.Asia or Multipurpose Insurance (MPIB). They should be able to assist.

      • ET
        November 8, 2011 at 12:11

        thank you

  41. firdaus
    October 13, 2011 at 13:12

    sy nak tanya, kalo third party insurans ap yg di cover, dan kalau kemalangan ap perlu di buat

    • October 15, 2011 at 22:14

      TP cover kau punya liabilty kpd third party including passengers dalam kereta. Liabilty kpd tp termasuk kecederaan, k’matian dan kerosakan harta benda. Kalo ada kemalangan di mana kau yang salah, laporkan kemalangan kpd insurer kamu.

  42. Fakhrul
    October 12, 2011 at 14:43

    Kt mna nk cri agent area2 butterwoth,penang @ kulim,kedah untuk MMIP..keta tahun 1990..1.6cc…agak2 berapa cover ni..

  43. Asmawi Yen
    October 1, 2011 at 23:35

    Tuan,

    Saya berminat untuk menjadi agen di syarikat insuran tuan. Saya berharap tuan dapat memaklumkan kepada saya apakah langkah permulaan yang saya perlu ambil dan dimanakah pejabat tuan yang paling hampir dekat saya di Alor Setar, Kedah.

  44. September 9, 2011 at 18:32

    Hi! vehicle age above 16yrs old no others general insurance take up this deal. kancil 1995 original & well maintain. pls help to give suggest to which insurance company to take up this deal. I’m new to this industry. pls pls pls help. Thank you with rgds.

    • September 10, 2011 at 23:43

      If you are looking for a comprehensive cover this should not be so much of a problem. Just walk into companies like Berjaya Sompo, Allianz, Jerneh…. you should easily get it done but only if you are willing to pay the higher than usual premium. However if you are looking at third party insurance cover, just do not waste so much time searching, just request through any insurer for the MMIP cover…. complain if the insurers you go to refuse to entertain your request for MMIP cover. Cheers

  45. hh
    September 6, 2011 at 16:37

    kalau nak tukar nbc ke kereta baru , berapa hari boleh lulus ?

    • September 10, 2011 at 23:34

      Ini NCD transfer kena lah tengok insurer kau, kalau insurer itu effisient, senang diberes kalau tidak, susah lah sikit….

  46. mrupai
    September 6, 2011 at 16:26

    talk with words no use… we need a new government

    call an election now pleaseeeee…. i dare ya..

  47. Anonymous
    September 6, 2011 at 16:24

    talk with words no use… we need a new government

    call an election now pleaseeeee….

    • September 10, 2011 at 23:33

      New government also not likely to help when it comes to insurance…..

  48. Anonymous
    September 6, 2011 at 00:06

    Uniasia in Seremban is very slow in service and waited for 3 hours for my MMIP insurance done for my commercial van. Can i just buy online? Another problem is enquiring about last year accident claim and the staff ask me to call up MMIP KL myself. Are they not helping us to find out the status? TQ

    • September 10, 2011 at 23:32

      There is currently no online services for MMIP policy. By right the said branch personnel should be assisting you with the latest claim progress, if they are not responsive, you can choose to write to the Central Bank in respect of this issue. Anyway, do talk to the manager first…. sometimes staff do give you some smacked up remarks under pressure!

  49. extend
    August 22, 2011 at 16:59

    hye,
    just called up uniasia saying that i would like to extend my existing policy for 6 months but the callcentre said that i hav to pay for 9 months for that.Is it true?

    • August 26, 2011 at 14:20

      Hi! I do not have the documents so I can’t tell whether they are charging correctly or not. Do go to their customer servicing counter and request them to explain this 9 months for 6 months charges. If you are not satisfy do contact MMIP directly.

  50. matobe
    August 22, 2011 at 12:36

    kalau kat ipoh nak buat kat mana? keta 18 thn blh ke dapat mmip nyer 3rd party insurance, model bmw, cc 1597, ncd 25%, hutang takda…..agak2nya berapa anggaran utk cover note tu….dan kalau ambil TPFT tu ada kemungkinan ke kena beli insuran tambahan macam MAA buat dulu utk cover penumpang rm80,000……tu yg buat benda ni jadi mahal tak tentu punca…..

    • September 3, 2011 at 20:44

      Cuba check kat Berjaya Sompo di Ipoh. Biasa TPFT tidak kena beli additional coverage macam kat MAA.

Leave a Reply